Verkoop van het familiebedrijf

Verkoop van het Familiebedrijf aan derden is veelal een zware beslissing die wordt genomen. Voorafgaand aan deze beslissing is er al een heel emotioneel proces aan vooraf gegaan. Zaak is dat de gehele familie achter het besluit staat om Het Familiebedrijf van de hand te doen. Toverwoorden in dit proces zijn Communicatie, Acceptatie en Vertrouwen.

Vertrouwenspersoon voor de familie
Wij treden hier op als vertrouwenspersoon voor de gehele familie en proberen ieders belang in het juiste perspectief te krijgen. Kijkend naar het bedrijfsbelang, fiscaal belang, fiancieel belang en - niet onbelangrijk - werknemersbelang starten we het verkoopproces op.

Het proces
Samen met de ondernemer stellen we eerst vast of Het Familiebedrijf verkoopklaar is. Indien nodig voeren we nog een aantal optimalisatieslagen door. We bespreken de extitstrategie van de Ondernemer (wat gaat hij doen na overname) en kijken naar de financiele planning. 

We maken een verkoopmemorandum, waarin beschreven de historie van het bedrijf, de markt waarin het begeeft, de trends in deze markt, de postie die het bedrijf inneemt in de markt. toekomstperspectief, SWOT analyse en de financiele ontwikkelingen van het bedrijf.

Vervolgens maken we samen met de ondernemer een lijstje van potentiele overnamepartijen en zullen we in onze uitgebreide databases op zoek gaan naar kandidaatkopers waarvan wij vinden dat zij geschikt kunnen zijn om Het Familiebedrijf over te nemen.

Vanaf dat moment vinden gesprekken plaats met diverse partijen en werken we aan een - voor alle partijen - mooie deal.